CNC-Frezen vervangt Co-slijpen

Frezen met toleranties die normaal gesproken alleen met coördinaatslijpen mogelijk zijn. Dat is wat we hebben gedaan bij een 32-voudige matrijs.

Twee 32-voudige matrijzen moesten er gemaakt worden. De productplaten moesten gehard zijn en de toleranties logen er niet om. “De gaten laten we co-slijpen,” zei de klant.

De zuilgaten en de 32 productgaten moesten een steekmaat-tolerantie van ±0,005 hebben.
De productgaten waren getrapte gaten van Ø30,08 +0,02 overlopend naar Ø27,04 +0,02 middels een schuinte. Er liep ook nog koeling doorheen t.b.v. de inzetten. (Zie onderstaande foto’s)

“Co-slijpen? Onze machine is zo nauwkeurig dat we de tolerantie van ±0,005 ook met frezen moeten kunnen halen,” zeiden we. De positioneernauwkeurigheid van onze machine wordt door de fabrikant afgegeven op ±2µm volle slag en de repeteernauwkeurigheid op ±0,2µm; dus het moest haalbaar zijn.

We mochten proberen om de gaten gehard na te frezen, maar de toleranties zoals op tekening stonden, moesten gehaald worden en aangetoond middels een meetrapport.

Het resultaat was geweldig! Alle gaten lagen ruim binnen de toleranties.
Als de klant de gaten had moeten laten co-slijpen was het veel meer werk geweest en was het vele malen duurder geweest.
De tijdsbesparing gerealiseerd door het gehard nafrezen i.p.v. co-slijpen was gigantisch. En dat zonder concessies te doen aan de kwaliteit!