Langer plezier van je elektrische fiets

Met Trimetal Permaline verf heb je altijd een perfect resultaat
December 29, 2017
Papier stansen
June 25, 2019
Show all

Langer plezier van je elektrische fiets

Nederland is een echt fietsland. Met name de elektrische fiets of e-bike is momenteel enorm populair. Niet zo gek: zo kost fietsen opeens een stuk minder moeite. Maar wat doe je als je accu zijn beste tijd gehad heeft?

Accu elektrische fiets reviseren 

Het onderdeel van je elektrische fiets dat het snelst slijtage vertoont is zonder twijfel de accu. Na ieder gebruik lijkt de capaciteit wat terug te lopen, tot je op het punt komt dat je accu helemaal geen gehoor meer geeft. De meeste fabrikanten raden dan aan om een nieuwe accu aan te schaffen, maar er is een oplossing die veel goedkoper en milieuvriendelijker is: e bike accu revisie!

Een e bike accu revisie is niets anders dan het vervangen van de binnenkant van je accu. De buitenkant blijft dus volledig intact, en hoeft niet te worden vervangen. Wel zo milieuvriendelijk!

De binnenkant van de accu bestaat uit een groot aantal cellen. Deze kun je steeds opnieuw opladen, waarna zij hun energie weer vrijgeven in de vorm van beweging zodra je hier om vraagt. Na verloop van tijd gaan deze cellen steeds minder goed hun werk doen en is het tijd om ze te vervangen. Laat je alleen deze cellen vervangen, in plaats van de hele accu, dan is dat niet alleen beter voor het milieu, het kan je ook nog eens aan paar honderd euro schelen.

Nieuwe cellen

Accu elektrische fiets reviseren? Een mooi moment om ook meteen wat capaciteit toe te voegen. In veel e-bikes, zeker de wat oudere modellen, vind je een NiMH accu. Dit is een redelijk goedkope accu. Bij het reviseren wordt over het algemeen gebruik gemaakt van een nieuwer soort cellen, Lithium-ion. Lithium-ion is nadat de levensduur is verstreken veel beter te recyclen dan NiMH en heeft bovendien een stukken hogere capaciteit. Dat betekent dat je met je oude accu, voorzien van nieuwe Lithium-ion cellen, vaak veel meer capaciteit krijgt. Dat betekent langere fietstochten, zonder tussentijds opladen.

Het reviseren van een accu verloopt altijd via een partij die hierin gespecialiseerd is en eerst zal onderzoeken of de problemen aan de e-bike wel echt worden veroorzaakt door de accu. Soms kan het probleem namelijk ergens anders in zitten, de oplader bijvoorbeeld. Het is goed om dat uit te sluiten alvorens tot revisie over te gaan. Mocht de accu echt aan revisie toe zijn worden de oude cellen vervangen door nieuwe, en is de accu weer zo goed, of zelfs beter dan nieuw.

Comments are closed.