Zelf een boekenkast maken doe je zo!

Milieuvriendelijk recyclen met containers
December 9, 2022
Wat heb je nodig voor een badkamer verbouwing?
December 9, 2022
Show all

Zelf een boekenkast maken doe je zo!

Een boekenkast is een meubelstuk om boeken, fotolijsten en andere decoratieve voorwerpen in op te bergen. Er zijn twee gangbare soorten boekenkasten: aan de muur gemonteerde en vrijstaande boekenkasten. De grootte van de boekenkast hangt af van hoeveel boeken je erin wilt opbergen. Je kunt je eigen boekenkast maken als je creatief wilt zijn en geld wilt besparen. Het lijkt een uitdagend project, maar het is niet zo moeilijk als je denkt. Met wat houten planken en eenvoudig gereedschap kun je zelf een houten boekenkast maken. Hier is de stap voor stap om een boekenkast te maken.

Maak een plan en bereid de materialen voor

Voordat je de materialen koopt, moet je een plan opstellen. Schets het ontwerp van de boekenkast. Bepaal de hoogte en breedte van de boekenkast. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de diepte van de plank. Je kunt inschatten hoeveel houten planken je voor dit project nodig hebt. Als je een ontwerp hebt gemaakt, kun je de materialen en gereedschappen verzamelen. Er zijn verschillende soorten hout waar je uit kunt kiezen. Je kunt bijvoorbeeld multiplex, berken, esdoorn, teak, mahonie, kersen of walnoot gebruiken. De houtsoort bepaalt de uitstraling van de boekenkast. Kies dus het hout op basis van je persoonlijke voorkeur. Bereid vervolgens verschillende gereedschappen voor, waaronder een accuboormachine, schroeven, hamer, spijkers, meetlint, potlood en cirkelzaag.

Snijd de houten planken

Gebruik het meetlint om de juiste maat van het hout te meten op basis van je ontwerp. Markeer de meting met een potlood. Snijd het hout vervolgens met een cirkelzaag. Je moet de houten planken snijden om een bovenpaneel, twee zijpanelen, een achterpaneel en verschillende planken te maken. De grootte van de snede en het aantal planken hangt af van het ontwerp van de boekenkast.

Zet de boekenkast in elkaar

Plaats beide zijden van de boekenkast evenwijdig aan elkaar. Vervolgens moet je de plaats voor de planken markeren. Boor de gaten onder een hoek van 15 graden. Dit is de beste manier om de schroeven te verbergen. Voeg vervolgens de lijm toe aan deze zijden en bevestig de planken. Draai de schroeven in de gemaakte gaten.

Voeg de achterwand toe en bevestig je boekenkast

Gebruik een timmermanshaak om ervoor te zorgen dat de boekenkast waterpas staat. Leg vervolgens het achterpaneel neer en bevestig het met schroeven of spijkers. Als de boekenkast klaar is, kun je hem aan de muur schroeven. Zorg ervoor dat je de stud vindt met behulp van een stud finder. Je moet eigenlijk een waterpas gebruiken om er zeker van te zijn dat de boekenkast recht staat. Vervolgens kun je de boekenkast aan de muur schroeven. Nu is de boekenkast klaar voor gebruik.

Een salontafel maken

Als aanvulling op je boekenkast kun je een salontafel maken met een soortgelijke houten plank. Deze twee meubelstukken zorgen voor samenhang in je woonkamer. Om je eigen salontafel te maken, heb je twee op maat gesneden stukken houten plank nodig. Verder heb je nog een stuk houten plank nodig dat dient als tafelblad. De grootte van deze planken hangt af van hoe groot de salontafel is die je wilt maken. Zet deze planken in elkaar met lijm en schroeven. Klaar is kees!

Comments are closed.